VÅR HISTORIA

I dag är vi Sveriges ledande företag inom industriellt 
­b­yggande av flerbostadshus i trä.
Men allt började med en byasåg år 1924.


Här får du lära känna vår historia.

1920-1930

Sågverket i Kallfors

Skogen är central för många av de företag som startas under mellankrigstiden i Norrland. Så även för Frans Lindbäck och vännen Hjalmar Vikström som i början på 20-talet tar över ett sågverk i Kallfors. De bygger framför allt enfamiljshus runt om i staden, men det finns även två andra projekt som ligger nära hjärtat. Blåsmark får den nya affären Koop 1924 och Storfors får sin första skola 1927 – båda byggnaderna signerade av de goda vännerna. Med de projekten tar berättelsen om Lindbäcks fart.

1920-1930

1930-1940

Vi bygger Storfors första skola

 Början av 30-talet präglas av lågkonjunktur och människor känner stor oro för krig i Europa vilket minskar intresset för att bygga. Den 7 juni 1939, bara några månader innan Tysklands invasion av Polen, tvingas Lindbäck och Vikström med tunga hjärtan att lägga ner sin firma. De tar misslyckandet hårt och vår historia får ta en paus innan den knappt har tagit fart. Men uppehållet varar inte särskilt länge – snart kommer en ny ung generation, med engagemang och skarpa idéer, in i bilden.

1930-1940

1940-1950

Fotboll ligger bröderna Lindbäck varmt om hjärtat, bygget av Blåsmark inleds

 Andra världskriget förlamar världen fram till freden 1945, men under efterkrigstiden växer framtidstron igen. Ett nytt samhälle tar form och under 40-talet hinner familjemedlemmar i släkten Lindbäck både födas och förloras. Frans har tio barn tillsammans med sin fru Frida och när han avlider tar sonen Odal över hemmet och sågen i Kallfors. Den äldre sonen Bertil utbildar sig till byggmästare och fokuserar på byggandet och det är nu uppdelningen av sågen och byggverksamheten sker. Tillsammans bestämmer sig bröderna för att föra sin pappas livsverk vidare. Under den här tiden får även Bertil tre barn – Rolf, Erik och Gösta – och redan som små får sönerna hjälpa till i byggföretaget på olika sätt. Förutom intresset för att bygga hus delar alla i familjen en stor passion för sport.

De bidrar på olika sätt till starten av idrottsklubben Blåsmark SK och i slutet av decenniet tar de sig an drömprojektet att anlägga en helt ny fotbollsplan med tilllhörande omklädningsrum.

1940-1950

1950-1960

Ett av våra största projekt under 50-talet är bygget av flerbostadshusen i det centrala kvarteret Murgrönan i Piteå.

Rockmusikens decennium är en tid där familjen Lindbäck arbetar hårt för sitt företag och driver flera nya projekt. En minnesvärd anekdot från den här tiden är när Bertil bygger radhus i Jokkmokk samtidigt som en av våra lastbilar strejkar och en annan hamnar i diket norr om Kåbdalis. Mor Ragnhild, pappa Bertil och sönerna Rolf och Erik bestämmer sig söndag morgon för att åka till Jokkmokk för att försöka få hem bilarna. Efter en hel del reparationer styrs kosan äntligen mot Piteå. Men vid en poliskontroll i Långnäs konstateras att belysning saknas på en av lastbilarna eftersom höger framskärm är demolerad och dessutom är det bara två av tre chaufförer som har körkort. Trots att fjärdingsmannen är Bertils svåger blir det en dyr historia för honom, och när Rolf sen ska ta körkort får han problem med lämplighetsintyget.

1950-1960

1960-1970

Restaurering av Öjeby kyrka

Det första programmet på färg-tv sänds i Sverige, vi övergår till högertrafik och riksdagen lagstiftar om fyra veckors semester. 60-talet är en händelserik tid, även för Lindbäcks. Vi genomför för första gången ett projekt där vi har många kritiska ögon på oss. I Öjebyn finns en av Norrbottens äldsta kyrkor och Bertil Lindbäck ansvarar för en av de större renoveringarna i dess historia. Efter elva månader, som inkluderar både klagomål och skeptiska blickar, lyckas Bertil förvandla kyrkan från 1425 till en riktig pärla. Bygget lovordas till slut av församlingen, invånarna och pressen vilket leder till att fler byggprojekt följer.

Som en avslutning på 60-talet bildar Bertil Lindbäck aktiebolaget Lindbäcks Bygg tillsammans med sönerna Rolf, Erik och Gösta där de äger en fjärdedel var.

1960-1970

1970-1980

Erik, Rolf, Bertil och Gösta Lindbäck

Det är högkonjunktur i Sverige, svenska idrottsstjärnor som Stenmark och Borg erövrar världen och det finns en särskild optimism i Norrbotten. Vi har vid den här tiden runt 60 anställda och producerar ungefär 70 hus per år. Det känns i luften att en ny era i företaget ska ta fart och i början av 70-talet flyttar vi från Klubbgärdet till Öhns industriområde i Öjebyn, där vårt huvudkontor ligger än idag. Bara några år efter flytten uppför vi en fabrik på samma plats och investerar i en monteringshall – hela verksamheten samlas därmed under ett och samma tak.

Under den här perioden får Gösta förtroendet att bli inköpschef, Erik ansvarar för produktionen och Rolf tar hand om finansfrågorna samt sköter försäljningen. Det är under 70-talet vi verkligen satsar på att utveckla vår verksamhet mot industriellt byggande.

1970-1980

1980-1990

Lindbäcks bygger Älvaåkra ishall.

Under 80-talet förlorar världen både John Lennon och Olof Palme. Decenniet börjar tungt med stor sorg även i familjen Lindbäcks då Bertil, hans fru Rhode och Rolf går bort inom bara några månader. Det påverkar förstås även företaget och sorgetiden följs av en haltande period. Men från och med slutet av decenniet tas ett initiativ som kommer att växa sig starkare genom historien – från och med nu har Lindbäcks en nära kontakt med den akademiska världen. Vi samarbetar med Luleå tekniska universitet (LTU) när det gäller både långsiktig forskning och akuta problem. Det första projektet tillsammans med LTU är att ta fram en ny typ av kombinerad tak och golvbjälklag, senare namngivet till Presoft, en lösning som från början var framgångsrikt men som senare visade sig inte hålla måttet. Vi inleder också ett strategiskt betydande samarbete med HSB Norr.

1980-1990

1990-2000

Lindbäcks ­Fastigheters ­första egna hyreshus på ­Hamngatan i centrala Piteå.

90-talet är VM-brons, EU-inträde och internet till svenska hem. I början av decenniet råder det byggkris, men i samband med att EU beslutar att tillåta bygge av trähus högre än två våningar börjar vi söka efter ett nytt byggsystem som gör att vi kan tillverka en större del av våra hus i fabrik. Det resulterar i en helt ny byggteknik som vi testar under ett projekt i Luleå. Vi bygger studentlägenheter i tre omgångar – den första med befintlig kunskap och teknik, den andra lite mer utvecklad, och slutligen den tredje i den form som i dag ligger till grund för vår industrialiserade byggteknik. Personer som har stor betydelse för utvecklingen är bland andra konstruktören Håkan Lantz, arkitekten Hans Tirsén, smeden Axel Brännström, ljudkonsulten Melker Johansson och brandingenjören Jörgen Thor. De bidrar till att tekniken blir en sådan stor framgång – bygget går mycket snabbare än tidigare och det leder till en stor förbättring arbetsmiljömässigt.

Studentbostadsprojektet på Porsön minns vi särskilt väl och Erik konstaterar än en gång hur värdefullt samarbetet med universitetet är. Eriks son Stefan och Göstas son Hans, debuterar i företaget och det är nu vi väljer att gå över helt till att använda trästomme i alla våra byggprojekt. Under 90-talet bygger vi även vårt första helt egna hyreshus i centrala Piteå – och så utvecklar vi Pite havsbad med ett nytt äventyrsbad som invigs av arbetsmarknadsminister Anders Sundström.

1990-2000

2000-2010

Uppförande av tre sexvåningshus i Skellefteå tillsammans med White Arkitekter och Martinssons byggsystem.

Svenskarna upptas av millennieskiftet, blir mer medvetna i klimatfrågor och försöker hänga med i den digitala revolutionen. Lindbäcks är i fas med omvärlden – det sker ett generationsskifte, vi gör framsteg när det gäller hållbart byggande och det pågår en teknisk uppdatering av fabriken. I början av tjugohundratalet blir Stefan och Hans Lindbäck delägare. För att kunna tacka ja till alla nya projekt investerar vi i en utbyggnad av fabriken och i helt nya maskiner. I samband med det öppnar vi vårt första Stockholmskontor på Norra Stationsgatan i Vasastan och satsar helhjärtat på Lean – en filosofi om hur man på bästa sätt hanterar resurser. Nu är vi redo att utvecklas och växa mer än någonsin tidigare.

2000-2010

2010-2020

Vi börjar arbeta efter en ny inriktning för att kunna behärska hela kedjan från ­markinköp till kontakter med slutkund för att kunna producera mer prisvänliga bostäder.

Vi växer, forskningen går snabbt framåt, vi får förtroende att bygga helt nya kvarter, vårt hållbarhetsarbete utvecklas och vi arbetar aktivt för att bli en bättre arbetsgivare genom till exempel nya jämställdhetsmål. Det är nu den fjärde generationen Lindbäck som driver familjeföretaget framåt. Stefan tar över vd-rollen för Lindbäcks Bygg efter sin far Erik och Hans axlar sin far Göstas mantel som vd för Lindbäcks Fastigheter.

Det händer mer än någonsin tidigare – framför allt stora investeringar men också internationella kunskapsutbyten genom Technology Transfer. En milstolpe i vår historia är naturligtvis fabriken vi har just nu. Att vi har byggt Europas modernaste produktionsanläggning för flerbostadshus – helt självförsörjande på solenergi och fjärrvärme – är vi väldigt stolta över.

2010-2020